Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

image_143831.jpg (389×377)Sağlıklı yaşam ,  nasıl sağlıklı yaşayabiliriz , sağlıklı yaşamak için neler yapabilirz , sağlık yaşam önerileri.

SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ
Sağlıklı Olmak için Neler YapmalıyızSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sağlıklı olmak içinSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? öncelikle vücut temizliğimize dikkat etmeliyiz.
Düzenli olarak banyo yapmalıyız.
Tırnaklarımızın kısa ve temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
Yemekten önce ellerimizi yıkamalıyız.
Yemeklerden sonra ve özellikle yatmadan önce dişlerimizi fırçalamalıyız.


Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Vücut sağlığımız için;
Düzenli olarak spor yapmalıSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz.
Uykumuzun düzenli olmasına dikkat etmeliSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? erken yatıp erken kalkmalıyız.
Aşılarımızı yaptırmalıyız.
Meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su ile yıkamalıyız. Yiyeceklerin temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
Terliyken su içmemeliyiz.
Açıkta satılan yiyecekleri yememeliyiz.
Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalıyız.
Anne ve babalarımızın izni olmadan hiçbir ilacı kullanmamalıyız.




Kazaya neden olduğu için;

KibritSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? çakmak gibi yakıcı; bıçakSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? makas gibi kesici maddelerden uzak durmalıyız.
Elektrik prizleriyle oynamamalıyız.
Caddede oyun oynamamalıSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bisiklete binmemeliyiz.
Arabaların camlarından sarkmamalıyız.



TERLİ TERLİ SU İÇMEYELİM


Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

EceSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? o sabah her yeri ağrıyarak uyanmıştıSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? ateşler içindeydi. Ece'nin bu halini fark eden annesiSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? elini onun başına koyarak ateşini ölçmeye çalıştı.

Ece'nin ateşi çok yüksekti ve doktora götürülmesi gerekiyordu. EceSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? doktordan o kadar çok korkuyordu ki! Ama doktora gitmeliydi. Çünkü "Ya bir daha okula gidemezsemSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi göremezsem" diye korkuyordu. Bir an önce iyileşip okuluna dönmek istiyordu.

Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Doktor Kemal BeySağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? Ece'yi muayene ederkenSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? EceSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bir taraftan da doktordan korkmanın ne kadar anlamsız olduğunu anlamıştı.

Çünkü doktor amcasıSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? sadece dereceyle ateşini ölçmüşSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? boğazına bakmış ve göğsünü dinlemişti. EceSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?aslında hastalığının nedenini de biliyordu. Annesi ve öğretmeniSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? ona sık sık "Terliyken su içilmezSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?hastalanırsın" dediği haldeSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? oSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? dün okulda çok koşmuşSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? çok terlemiş ve sonrasında da soğuk su içmişti. Şimdi de hastaydı işte. Bu söylenenleri yapmadığı için çok üzülmüştü Ece. Bu hastalıkSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? ona bir ders olmuştu. Neyse ki EceSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? doktor amcasının yazdığı ilaçları düzenli olarak kullanmışSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? iyice dinlenmiş ve birkaç gün sonra okuluna dönmüştü. Ece artık iyileşmişti. Arkadaşlarına ve öğretmenine kavuştuğu için çok mutluydu.
Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

AKŞAM OLUNCA ERKEN YATALIM.

OnurSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? çoğu kez akşamları geç saate kadar otururmuş ve televizyon seyredermiş. Annesi ise Onur`u sürekli:
-"OğlumSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? saat geç oldu yarın okulun var hadi artık yat" diyerek uyarırmış. OnurSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? annesinin bu sözlerini hiç dinlemez ve her defasında bir bahane bularak geç saatlere kadar televizyon seyredermiş. OnurSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bir sabah okula gitmek için kalktığında kendisini yorgun ve halsiz hissetmiş. Okulda öğretmeninin anlattıklarını dinleyememiş ve ödevlerini yapamamışSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bu yüzden derslerinden geri kalmış. Onur'un bu durumu annesini ve babasını da çok üzmüş. Annesi Onur'a:
-"Eğer erkenden yatıp düzenli uyusaydın kendini yorgun hissetmeyecektin ve derslerin de kötü olmayacaktı" demiş. OnurSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? annesini dinlemediği için çok üzülmüş. Bundan sonra her gün düzenli olarak uyumuş ve geç saatlere kadar televizyon seyretmemiş. Böylece sabahları kalktığında kendini yorgun hissetmemiş ve derslerini dinleyebilmiş.

Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?




KİTAP EN İYİ DOSTUMUZDUR

HülyaSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? kitap okumayı çok severmiş. Boş zamanlarını sürekli kitap okuyarakSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? yeni bilgiler öğrenerek geçirirmiş. Hülya'nın arkadaşı Cem ise hiç kitap okumazSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? boş zamanlarını bilgisayarın başında oyun oynayarak harcarmış. Bir gün Cem doğum gününü kutlamak için Hülya'yı ve diğer arkadaşlarını davet etmiş. Arkadaşları Cem'e oyuncaklarSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bilgisayar oyunları hediye etmiş. Hülya ise Cem'e bir hikaye kitabı almış.

CemSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? Hülya'nın hediyesiyle hiç ilgilenmeden hemen yeni bilgisayar oyunlarıyla oynamaya başlamış. Bir gün Cem`in bilgisayarı bozulmuş. Cem oynayacak oyun bulamadığı için çok sıkılmış. Odasında kendisine yeni bir oyuncak ararken Hülya'nın ona doğum gününde hediye ettiği hikaye kitabını bulmuş. Önce "bir iki sayfa okurSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? sonra da sokağa oynamaya giderim" demiş ama kitabı okudukça çok hoşuna gitmiş . Kitaptaki hikayelerin hepsi birbirinden güzelmiş CemSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? okudukça yeni yeni şeyler öğreniyormuş. Kitabı bitirince "keşke daha önce bilgisayar oynamak yerine kitap okusaydım. Kitaplar oyunlardan daha güzel hem de çok eğlenceli. Bundan sonra ben de hep kitap okuyacağım" demiş. Hülya da arkadaşı Cem`in kitap okumaya başladığını duyunca çok sevinmiş. Ona kendi kitaplarından ödünç vermiş. Bundan sonra Cem daha az bilgisayar oyunu oynamışSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? kendisine yeni kitaplar almış ve vaktini boşa harcamamış.

Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?
SaĞlik & Spor 

Sağlıklı olmakSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? insan mutluluğunun en öncelikli parçasıdır. Sağlıklı olmadığımızda yaşam kalitemizde düşüş olduğunu ve hatattan yeterinde zevk alamadığımızı hisederiz. Sağlık genellikle kendiliğinden var olan bir durum olarak algılanır. Oysa ki sağlığımızı korumak için çaba göstermemiz gerekmektedir.
Sağlıklı bir yaşam için alınması gereken önlemlerin pek çoğu günlük yaşamımızda uygulamamız gereken küçük ve kolay çabalardan oluşur. Nerede olursa olsun günlük yaşamı düzenleyen bazı temel kuralların bilinerek uygulanmasıSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? sağlığın korunmasını ve diğer bireylerle paylaştığımız yaşamı kolaylaştırır. Bu kurallardan en önemli bazıları temizlikSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? sağlıklı beslenmeSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bedensel ve zihinsel çalışmaSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? düzenli yaşamSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? sigaraSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? alkolSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durmaSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? kazalardan korunmaSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?sorunlarla başa çıkmada doğru ve uygun yöntemler kullanmadır.

Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Spor ise bir çok derde deva...
Spor yapan çocuklarSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? enerjilerini sporla boşalttıkları için dersin başına oturduklarında daha verimli çalışır ve boşa vakit geçirmezler. Yaşıtlarına göre daha az hastalıklara yakalanır ayrıcaSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? daha çabuk iyileşir. Takım ruhuna sahip oldukları için de yalnızlık hissetmez ve kendilerini dinleyecek bol zamanları kalır. Gençlik döneminde de bu çağın dinamizmini sporla değerlendirdikleri için alkol ve sigaradan uzak kalırlar. Gençliğin aşırı heyecanını spora aktarmakSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? olaylara yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı sağlar. Aynı zamanda gençler için çok gerekli olan kendine güven duygusu ve ifade yeteneği artar. YediklerineSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? içtiklerine ve uykularına dikkat ettikleri için de iyi beslenir.
Bilinmesi Gerekenler 


Acıya Hazırlıklı Olmak

Eğer parmağınızı sıcak bir ocağa değdirirsenizSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? canınızı yakacağını bilirsiniz. Eğer önceden acının çok kötü birşey olmadığına yeterince kendinizi inandırırsanızSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? çok fazla acı çekmeyebilirsiniz.

Yeni bir çalışmaya göreSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?şiddetli acıya tepki veren beyin aynı zamanda acının önceden geleceğini sezerek ona göre tepki vermektedir.

Wake Forest üniversitesinden araştırmacılarSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? yaşları 24 ile 46 arasında 10 gönüllü ile çalıştılar. Her gönüllü 20 saniye ara ile sağ bacaklarının ısısını düşürecek atış yapan aygıtalara bağlandı. Isının üç farklı derecesi vardıSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bunlar ılımlıSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? orta yada bacakta acıya yol açacak düzeydeydi ancak yakma yada zarar verecek boyutta değildi.

Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eğitim sırasında gönüllüler bir atışın yoğunluğu ile ısı ve ses arasındaki zamanın uzunluğunu birleştirmeyi öğrendiler. A-7 saniye ara ısının ılımlı olacağını ifade ediyordu.A-15 saniye ara ısının orta derecede acı vereceği anlamına geliyordu.A-30 saniye arkadan gelen acının güçlü olacağı anlamına gelmekteydi. Bir yada 2 gün sonra gerçek deney başladı.Beyindeki kan akışını ölçen bir alete bağlıykenSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?gönüllere 30’ar tane ısı atışlı denemeye yapıldı.

AraştırmacılarSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? gönüllüler yüksek acı beklediklerinde beyindeki öğrenmeSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? hafızaSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? duygu ve dokunma duyularında karmaşıklığın daha fazla olduğunu olduğunu gördüler. Bu durum gönüllüler acı hissettiklerinde çoğunlukla benzer alanlarda aktif hale geliyordu.

İlginç olanSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? gönüllüler az yada orta derecede acı bekleyipSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? güçlü acı hissettiklerinde % 28 yüksek acı bekleyip gerçekten hissettiklerine oranla daha fazla acı duyduklarını bildirdiler. Diğer yandanSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? gönüller çok fazla acı beklediklerinde gerçekten çok fazla acı duymuyorlardı.

Bu yeni çalışma acı da fiziksel ve psikolojik unsurların her ikisinin de olduğunu göstermektedir. Beyinde ve zeka da acının nasıl işlevi olduğunu anlamakSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? bilim adamlarına acının tıbbi zararlarıyla mücadele etmede doktorlara yol gösterebilir. Ve sizin tekrarlanan aşılarınız acısız olabilir.
Bilinmesi Gerekenler / Acil Servis 

Eğer parmağınızı kırsanız yada ağaçtan düşseniz ne yapardınız? Ya da gece aniden rahatsızlansanız ve doktorunuza ulaşamazsanız?

Böyle durumlarda size en yakın hastanenin acil servisine gidebilirsiniz. Acil servisteki doktor ve hemşireler kırıkSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? kesikSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz? yüksek ateş gibi acil yardıma ihtiyacı olan hastalar için tüm gece çalışırlar.

Birçok acil servis iki bölüme ayrılmıştır:doktor sizi çağırana kadar oturacağınız bekleme odası ve tedavi odası. Tedavi odasında muayene olacağınız bir yatak ve ailenizin size eşlik etmesi için bir iki sandalye bulunur. Nefes almada güçlük çektiğiniz durumlarda kullanılmak üzere oksijen tüpü vardır. Ayrıca dikkatinizi çekecek buna benzer başka aletlerle de karşılaşabilirsiniz.

ACİLE GİTMEK

Sağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Aniden rahatsızlandığınızda yada kaza geçirdiğinizde aileniz sizi arabayla acil servise götürebilir fakat hastaneye çok hızlı gitmek zorundaysanız ambulans çağırabilirsiniz. Ambulanslar hastaları hastaneye daha çabuk getirirler. Ambulans aracındaki siren trafikte yolu kolayca açıp sizi kolayca hastaneye yetiştirebilir.
Acil serviste karşılaşacağınız ilk kişi hemşire olacaktır. Yaşadığınız rahatsızlığı size sorduktan sonra ateşinizi ve tansiyonunuzu ölçecek daha sonra da kalp atışlarınızı kontrol edecektir. Sonrasında doktor sizi çağırana kadar bekleme odasında oturmanızı söyleyecektir.
Doktor sizi muayene edecekSağlıklı Olmak için Neler Yapmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?ailen ve seninle tedavi hakkında konuşacaktır. Eğer tekrar ateşinizin ölçülmesine veya dikiş atılmasına gerek görürse bir yardımcı doktora eşlik edecektir. Eğer vücudunuzun içinde kontrol edilmesi gereken bir durumdan şüphelenilirse röntgeniniz çekilecektir.

PEKİYİ ACİL SERVİSTEN SONRA?

Acil servisten ayrılmadan önce sizi tedavi eden doktor ertesi gün için bir doktora gidip muayene olarak her şeyin yolunda olduğundan emin olmanızı önerecektir. Eğer dikiş atılan yada alçıya alınan bir yeriniz varsa doktor size bunların ne karda süre kalması gerektiğini söyleyecektir. Eğer daha fazla bakıma ihtiyacınız olursa doktor bir geceliğine hastanede kalmanızı önerebilir. Genellikle acil servise giden çocukların sorunları hemen çözülüp eve gönderilirler.

SHARE

About Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: